Novice in publikacije
15/07/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Coface Barometer Q2 2021: Svet dveh hitrosti

Coface Barometer Q2 2021: Svet dveh hitrosti

18 mesecev po začetku pandemije je dostop do cepljenja zdaj glavni dejavnik, ki določa tempo vsakdanjega življenja ljudi in svetovnega gospodarstva. Napovedi rasti BDP za leto 2021 so bile popravljene navzgor (+5,6 %), vendar je to predvsem posledica pozitivnih presenečenj iz Združenih držav Amerike. Ti boljši obeti za rast se odražajo v svetovni trgovini: po 5-odstotnem zmanjšanju obsega v lanskem letu družba Coface za leto 2021 napoveduje 11-odstotno povečanje.
 
V tem kontekstu rasti mednarodne trgovine imajo države izvoznice surovin koristi od izboljšanja pogojev trgovanja. Hkrati je zaradi počasnega napredka kampanj cepljenja v državah v vzponu malo verjetno, da bo v naslednjih dvanajstih mesecih dosežena čredna imunost. To nakazuje, da se bodo procesi ustavljanja nadaljevali in še naprej omejevali domače povpraševanje v večini nastajajočih gospodarstev.
 
Nazadnje Coface opaža povečanje političnega tveganja, povezanega z zdravstveno krizo in pospeševanjem inflacije.

 

Evropa in Severna Amerika leta 2022: proti koncu sistema "stop-go" in novim naložbam v infrastrukturo

Glavni zdravstveni trendi so se od aprila, ko je družba Coface objavila svoj zadnji barometer, pospešili, pri čemer cepljenje v Severni Ameriki in Evropi napreduje hitreje kot drugod po svetu. Pospešitev teh kampanj cepljenja je skupaj z učinki omejitev mobilnosti spomladi povzročila zmanjšanje števila novih okužb na teh območjih. Lokalne oblasti so zato lahko pred poletjem ponovno odprle dele gospodarstva. Vendar je nadaljevanje tega pozitivnega trenda negotovo zaradi dveh tveganj:

  • upočasnitev stopnje cepljenja, ki bo, če se bo potrdila v prihodnjih mesecih, upočasnila doseganje čredne imunosti.
  • prag za doseganje čredne imunosti je toliko višji, ker se virus hitro prenaša med ljudmi. Pojav novih različic, ki se hitreje prenašajo, pa vzbuja strah pred morebitnimi novimi valovi okužbe v prihodnjih mesecih.

Če se ti dve tveganji ne bosta uresničili, naj bi evropsko in severnoameriško gospodarstvo do konca poletja ponovno vzpostavilo skoraj normalno delovanje.
 
V napovedih rasti je opaziti le malo sprememb. Zvišanje pričakovane svetovne rasti v letu 2021 (+5,6 %, +0,5 točke v primerjavi z zadnjim barometrom Coface) je v veliki meri posledica Združenih držav (+6,5 % letos), katerih gospodarstvo od lanskega poletja še naprej ugodno preseneča. Ti boljši obeti za rast se odražajo v svetovni trgovini: Cofaceov model kaže na 11-odstotno rast v letošnjem letu.
 
Pozitivno je, da bo izvajanje infrastrukturnega načrta, ki ga je napovedal Joe Biden, koristilo številnim sektorjem dejavnosti, če bo sprejet. V Evropi bo sprostitev sredstev za spodbujanje gospodarstva, napovedana julija 2020, različno vplivala na gospodarstva in bo imela več namenov: podpirala bo povpraševanje, pospešila okrevanje in spodbujala razvoj v rastočih sektorjih.
 
Za podjetja pa je pričakovati povečanje proizvodnih stroškov: poleg stalnega pomanjkanja nekaterih elektronskih komponent vpliva tudi na stroške prevoza in cene surovin, ki bodo po pričakovanjih ostale visoke.

 

Razvijajoča se gospodarstva: domače povpraševanje omejeno z ustavljanjem in inflacijo

Od začetka aprila so zdravstvene razmere v več državah Latinske Amerike (zlasti v Braziliji in Argentini) ter v Indiji ostale težke. Nadaljnje povečanje števila okužb so opazili tudi v več azijskih državah (npr. v Maleziji, na Tajskem, v Koreji in Singapurju), visokofrekvenčni kazalniki mobilnosti pa kažejo na manjšo gospodarsko aktivnost na teh območjih. Število okuženih z virusom se je v začetku poletja hitro povečalo tudi v Afriki in Rusiji. V Srednji in Vzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Turčiji je trend bolj pozitiven.
 
Poleg zdravstvenih razmer bosta obseg okrevanja domačega povpraševanja verjetno omejevala tudi rast inflacije (v Braziliji +8,1 % na letni ravni, kar je petletno povprečje) in posledično zaostrovanje nekaterih denarnih politik. Države, katerih surovine predstavljajo velik delež uvoza, bodo prizadete zaradi znatnega povečanja uvoznih cen. To velja za Kitajsko, katere uvoz surovin predstavlja več kot 30% vseh nakupov tujega blaga. Medtem ko je inflacija življenjskih potrebščin na Kitajskem za zdaj še vedno omejena (+1,3% v enem letu), pa strmo naraščanje cen pri proizvajalcih (+9% na letni ravni, kar je 12-letno povprečje) govori v prid njenemu pospeševanju v prihodnjih mesecih.

 

Močno povečanje političnega tveganja, povezanega s pospeševanjem inflacije v okviru zdravstvene krize

Inflacijska tveganja so bila v zadnjih mesecih v središču pozornosti. V tem kontekstu letna posodobitev indeksa političnih tveganj družbe Coface kaže na močno povečanje političnega tveganja po vsem svetu, zlasti v državah v vzponu. Podatki namreč kažejo na poslabšanje življenjskega standarda in kupne moči ter povečanje neenakosti, ki smo ga opazili po krizi COVID-19.
 
Leta 2020 se je indeks socialnega tveganja na svetovni ravni močno povečal (+5 točk) na 51 % in dosegel najvišjo raven doslej. Kljub številnim fiskalnim in monetarnim podpornim ukrepom se je BDP 140 od 160 ocenjenih držav lani zmanjšal. Hkrati se je v 145 od teh 160 držav povečala stopnja brezposelnosti. Povečanje tega tveganja je izrazitejše v gospodarstvih z visokimi dohodki, ki imajo nižjo začetno stopnjo tveganja. Kljub tem spremembam pa države z najvišjo stopnjo socialnega tveganja ostajajo Jemen, Sirija, Irak, Venezuela, Libija, Libanon, Sudan, Iran, Alžirija in Savdska Arabija.
 
Indeks konfliktov, druga sestavina indeksa političnega tveganja družbe Coface, se izračuna glede na število konfliktov, njihovo intenzivnost, število žrtev in njihovo trajanje. Leta 2020 se je ta indeks povečal v Azerbajdžanu in Etiopiji, in sicer zaradi konfliktov, opaženih na njunih ozemljih. Sledijo jima države, ki se borijo proti terorizmu ali so v državljanski vojni, kot so Srednjeafriška republika, Sudan in Mali. 

 

Prenesi publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi sporočilo za javnost : Coface Barometer Q2 2021: Svet dveh hitrosti (474,87 kB)
Vrh