Novice in publikacije
26/05/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Kitajska: kljub boljšim gospodarskim obetom se povečujejo tveganja za plačila v gradbeništvu in energetiki

Kitajska: naraščajoča plačilna tveganja

Na splošno se je kitajsko gospodarstvo v letu 2020 povečalo za 2,3 %, saj je bilo edino večje gospodarstvo, ki je zabeležilo rast, Coface pa pričakuje, da se bo BDP v letu 2021 pospešil na 7,5-odstotno rast, kar bi bila najhitrejša rast po letu 2013 in precej nad minimalno 6-odstotno rastjo, ki so jo določile oblasti.
 
V normalnih časih bi morala višja gospodarska rast pomeniti manj primerov zamud pri plačilih, vendar je bilo okrevanje po sektorjih neenakomerno. Cofaceova raziskava China Corporate Payment Survey 2021[1] kaže, da so se leta 2020 plačilni roki v povprečju skrajšali za 11 dni in padli na 75 dni, medtem ko se je porazdelitev kreditnih rokov nagnila k krajšemu kot daljšemu obdobju.
 
Nenazadnje so bila podjetja lani deležna tudi več ukrepov fiskalne in monetarne podpore, ki naj bi se letos še dodatno zmanjšali. Družba Coface pričakuje, da se bo leta 2021 povečalo število primerov neplačila obveznic in insolventnosti, zlasti v sektorjih, ki so leta 2020 ob upočasnjeni rasti kreditiranja akumulirali večja tveganja denarnega toka.

 

Bernard Aw, ekonomist za Azijo in Pacifik pri družbi Coface, je dejal:

 "Pokazalo se je, da so kitajska podjetja zaradi pandemije Covid-19 v letu 2020 sprejela potrebne ukrepe za okrepitev upravljanja kreditov. V številnih sektorjih so se skrajšali kreditni pogoji, uvedenih pa je bilo tudi več orodij za upravljanje kreditov, vključno z uporabo kreditnega zavarovanja in kreditnih poročil, poleg storitev izterjave dolgov in faktoringa. Zato je leta 2020 v primerjavi s prejšnjim letom manj podjetij doživelo zamude pri plačilih.
 
Čeprav pot pandemije ostaja negotova in trajno gospodarsko okrevanje še zdaleč ni zagotovljeno, so kitajska podjetja optimistična glede kitajskih gospodarskih obetov, saj 73 % vprašanih pričakuje, da se bo rast letos izboljšala, kar je precej več kot leta 2020, ko je bilo takih 44 %. To sovpada z večjim številom podjetij, ki letos pričakujejo boljše prodajne rezultate in boljše denarne tokove.
 

Kljub temu je raziskava pokazala, da se v določenih sektorjih kopičijo kreditna tveganja, ki jih je treba v prihodnjih mesecih pozorno spremljati. Delež podjetij v gradbenem in energetskem sektorju, ki so poročala o zelo dolgih zamudah pri plačilih (ULPD, več kot 180 dni) v višini več kot 10 % letnega prometa, se je v letu 2020 podvojil na več kot 60 %, kar nakazuje na povečana tveganja denarnih tokov. Ta razvoj se je prekrival z naraščajočim številom primerov neplačila obveznic na celinski Kitajski, zlasti v gradbenem in nepremičninskem sektorju.
 
V prihodnosti Coface pričakuje, da se bodo neplačila in insolventnost podjetniških obveznic na Kitajskem leta 2021 povečali, zlasti v sektorjih, v katerih so se leta 2020 zaradi pandemije kopičila večja tveganja za denarne tokove."

 

Zamude pri plačilih[2]: Večina sektorjev je imela krajše zamude, razen gradbeništva

Leta 2020 je imelo manj podjetij zamude pri plačilih, saj je o zamudah pri plačilih poročalo 57 % vprašanih, kar je manj kot leta 2019, ko jih je bilo 66 %. Zmanjšanje zamud pri plačilih je odraz odločnega odziva vladne politike za ublažitev vpliva pandemije na poslovno dejavnost, ki je vključeval davčne olajšave, jamstva za posojila in oprostitev obresti na posojila. Glede na raziskavo družbe Coface so podjetja v 11 od 13 sektorjev kljub težkim razmeram poročala o zmanjšanju zamud pri plačilih. Med njimi so o največjem zmanjšanju poročali v lesni industriji, farmacevtski industriji, prometu in IKT. V trgovini na drobno ni bilo sprememb, v gradbeništvu pa se je število zamud pri plačilih povečalo.
 
Glavni razlog za zamude pri plačilih so bile finančne težave strank. Pomanjkanje finančnih virov je bil drugi najpogostejši razlog - za ostro konkurenco -, kar kaže na to, da žepi gospodarstva morda nimajo dostopa do državne podpore.

 

Okrevanje povečuje optimizem, vendar so višje cene še vedno glavna težava

Glede na to, da je Kitajska edino večje gospodarstvo, ki je v letu 2020 zabeležilo rast BDP, in glede na nedavne gospodarske podatke, ki kažejo na stalno rast v prvem četrtletju leta 2021, so podjetja glede gospodarskih razmer na splošno bolj optimistična. Več kot 70 % vprašanih pričakuje izboljšanje rasti v letu 2021, kar je precej več kot 44 % v letu 2020.Ta optimizem je spremljal večji delež podjetij, ki pričakujejo večjo prodajo in denarne tokove v naslednjih 12 mesecih. Posledično večina (62 %) vprašanih pričakuje, da se bo njihovo poslovanje vrnilo na raven pred pandemijo 19 v manj kot letu dni, medtem ko skoraj četrtina ocenjuje, da bo to obdobje trajalo od enega do dveh let. Višje cene so bile najpogostejši učinek, ki so ga omenjali vprašani, pri čemer sta skoraj dve tretjini navedli, da je pandemija povzročila dvig cen blaga, saj so ukrepi vlad na področju javnega zdravja motili globalne dobavne verige.
 
Kljub pandemiji je 47 % anketirancev priznalo, da v letu 2020 ne bo uporabilo nobenega orodja za upravljanje kreditov za zmanjšanje tveganj denarnega toka, potem ko jih je v letu 2019 to priznalo 40 %. Hkrati jih je večji delež uporabil več kot eno orodje za upravljanje kreditov. Delež podjetij, ki uporabljajo kreditno zavarovanje, se je povečal s 17 % v letu 2019 na 27 % v letu 2020, medtem ko je bilo tistih, ki uporabljajo kreditna poročila, v letu 2020 31 %, kar je precej več kot leta 2019, ko jih je bilo 19 %. V primerjavi s prejšnjim letom sta se povečala tudi faktoring in izterjava dolgov, in sicer na 10 % oziroma 13 %.

 

V letu 2021 se bo povečalo število primerov neplačila obveznic in insolventnosti

Na prvi pogled se morda zdi, da ugotovitve naše raziskave ne ponazarjajo povezave med tveganji denarnega toka in neplačilom podjetniških obveznic, vendar sektorska razčlenitev kaže na krepitev te povezave. Po podatkih, ki jih je zbrala agencija Bloomberg, se trend neplačil kitajskih podjetniških obveznic od prvega primera v letu 2014 povečuje, in sicer z manj kot 1 milijarde USD v letu 2015 na rekordnih 27 milijard USD v letu 2020. V prvih štirih mesecih leta 2021 se je število primerov neplačila obveznic povečalo za več kot 70 % na 18 milijard USD, predvsem na področju nepremičnin, letalstva in elektronike. Naša raziskava je pokazala, da so v mnogih od teh sektorjev prisotna tudi visoka tveganja za denarni tok, saj je 67 % vprašanih v gradbeništvu poročalo o več kot 10 % letnega prometa, vezanega na ULPD (Ultra Long Payment Delays), skupaj z 29 % v IKT in 19 % v prometu.
 
V prihodnosti družba Coface pričakuje, da se bo število primerov neplačila in insolventnosti podjetniških obveznic v letu 2021 povečalo, zlasti v sektorjih, ki so v letu 2020 nakopičili večja tveganja denarnega toka, kot je navedeno v naši raziskavi o plačilih podjetij na Kitajskem za leto 2021. To so sektorji z najvišjim deležem ULPD, ki znašajo več kot 10 % letnega prometa, vključno z gradbeništvom (67 %), energetiko (62 %) in trgovino na drobno (30 %).

 

[1] Raziskava o plačilih podjetij na Kitajskem 2021 je bila izvedena med februarjem in aprilom letos, v njej pa je sodelovalo več kot 600 podjetij iz 13 različnih sektorjev na celinski Kitajski.
[2] Zamuda pri plačilu - obdobje med datumom zapadlosti plačila in datumom, ko je plačilo dejansko izvedeno.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi sporočilo za javnost : Kitajska: kljub boljšim gospodarskim obetom se povečujejo tveganja z... (701,89 kB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh