Novice in publikacije
16/03/2022
Novosti o družbi

Ocena tveganja države za Rusijo znižana na D

Ocena tveganja države za Rusijo znižana na D

Zaradi nadaljnjega zaostrovanja konflikta z Ukrajino je Coface Rusiji znižal oceno tveganja države na D. Ob invaziji ruskih oboroženih sil na Ukrajino, do katere je prišlo konec februarja 2022, in posledičnih ostrih sankcijah, ki so jih sprejele zahodne države, bo rusko gospodarstvo znova zašlo v recesijo, po lansko letnem okrevanju.
 
 
 
 
 
 
Glavne sankcije so:

  • Sankcioniranje in izključitev izbranih ruskih bank iz mednarodnega komunikacijskega sistema SWIFT, ki povzroča takojšnje motnje finančnih tokov in zunanje trgovine.
  • Zamrznitev deviznih rezerv in prepoved transakcij, ki vključujejo rusko centralno banko, kar slednji onemogoča posredovanja na trgu.
  • Prepoved izvoza visokotehnoloških komponent v Rusijo (polprevodnikov, čipov, telekomunikacij, elektronike, letal, opreme za rafinerije nafte itd.), kar bo imelo dolgoročen negativen vpliv na rusko gospodarstvo.

Sankcije povzročajo znaten negativni pritisk na ruski rubelj, ki je že strmoglavil (-45 % od 15. februarja), hkrati pa bodo sprožile rast inflacije cen življenjskih potrebščin. Višje stopnje inflacije bodo zmanjšale kupno moč ruskih potrošnikov, kar bo povzročilo realni padec zasebne potrošnje, ki tradicionalno velja za gonilo rasti (50 % BDP).
 
Ruska centralna banka je z izrednim ukrepom 28. februarja 2022 že dvignila ključno obrestno mero na 20 % (z že tako razmeroma visokih 9,5 %), v boju proti padcu vrednosti rublja in povišani inflaciji pa bi jo lahko še dodatno zvišala. Višji stroški financiranja in poslabšanje razpoloženja bodo omejili porabo gospodinjstev in poslovne naložbe, hkrati pa se pričakuje tudi začasna zaustavitev javnih naložb.
 
V takem okviru Coface napoveduje precejšnje poslabšanje ekonomsko-finančnih obetov Rusije.

Vrh