Novice in publikacije
11/01/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Ponovno odprtje Kitajske postopno vpliva na potrošnjo

Ponovno odprtje Kitajske postopno vpliva na potrošnjo

Proces ponovnega odprtja trga na Kitajskem je potekal hitreje in prej, kot je bilo pričakovano. Potem ko je novembra napovedala postopno ublažitev svoje politike ničelne stopnje tveganja Covid, se je Nacionalna zdravstvena komisija konec decembra končno odločila znižati stopnjo tveganja Covid-19.

Gospodarski, socialni in fiskalni stroški politike ničelne stopnje Covid so povzročili veliko negotovost v gospodarstvu, kar je močno obremenilo potrošnjo in naložbe.

Hkrati je stopnja okužb, povezana z odpravo omejitev, povzročila velik pritisk na gospodarsko dejavnost. Sedanji val okužb naj bi dosegel vrh sredi januarja, medtem ko naj bi drugi val - ki ga bo poganjalo širjenje na podeželje - dosegel vrh v začetku marca.

Glede na to družba Coface napoveduje postopno normalizacijo gospodarske dejavnosti v marcu, okrevanje pa se bo začelo šele v drugem četrtletju 2023.

Vse bolj nevzdržna politika ničelne stopnje

Na Kitajskem uvedeni ukrepi za nadzor Covida so prizadeli domače povpraševanje, kar je negativno vplivalo na porabo gospodinjstev. Obvezno testiranje in strah pred zaprtjem sta močno zavrla potrošnjo. Prodaja na drobno je v prvih 11 mesecih leta 2022 ostala nespremenjena, obeti na trgu dela pa so se poslabšali, saj je stopnja brezposelnosti novembra dosegla 5,7 %.

Ukrepi so ovirali tudi industrijsko proizvodnjo in logistiko, pri čemer se je rast industrijske proizvodnje novembra občutno upočasnila na 2,2 %, dobavni roki dobaviteljev pa so se močno podaljšali.
 
Kitajska se je soočila tudi s slabšimi zunanjimi obeti. Izvoz je bil med pandemijo in v letu 2022 eden ključnih dejavnikov rasti države, vendar naj bi bilo zunanje povpraševanje leta 2023 zaradi upočasnitve svetovne rasti zdaj precej šibkejše. Izvoz blaga se je novembra na letni ravni zmanjšal za 8,7 %.

Zaradi kongresa kitajske komunistične partije, ki je potekal oktobra 2022, bi bilo mogoče zagovarjati ohranitev politike ničelnega kova. Vendar so strogi nadzorni ukrepi, zapore in zahteve po množičnem testiranju na koncu le še povečali napetosti v javnosti, kar je prispevalo k demonstracijam v več mestih proti koncu leta 2022.

Ponovno odprtje v mraku negotovosti

Ponovno odprtje kitajskega trga naj bi bilo pozitivno za obete glede potrošnje, vendar bo njegov vpliv postopen in morda omejen.

Hitro širjenje okužb in čredna imunost naj bi v drugem četrtletju 2023 prispevala h gospodarski normalizaciji. Čeprav stopnja okužb znižuje  razpoložljivo ponudbo delovne sile - kar vpliva na proizvodnjo in logistične dejavnosti -, bi morali na tem področju opaziti normalizacijo.

Kljub temu, da pričakujemo okrevanje potrošnje v letu 2023, bo to postopno. Opazili smo, da razpoložljivi dohodek počasi okreva, prihranki gospodinjstev ostajajo visoki (40,3 % BDP v tretjem četrtletju leta 2022), neto premoženje pa se zmanjšuje. Poleg tega bo stopnja brezposelnosti, ki je še vedno visoka, še naprej močno obremenjevala potrošnjo. Upoštevati je treba tudi raven dolga gospodinjstev: ta se je v primerjavi z desetletjem nazaj podvojil (62 % BDP leta 2022 v primerjavi s 30 % leta 2012), kar omejuje možnosti za potrošnjo s finančnim vzvodom.

Še vedno pa je mogoče, da bo potrošnja imela koristi od fiskalne spodbude. Politiki so letos poudarili "stabilnost" in se zavezali, da bodo dali prednost domači potrošnji in povečali osebni dohodek. Ukrepi za spodbujanje potrošnje, kot so potrošniški boni, bi lahko močneje spodbudili porabo gospodinjstev.

Nenazadnje bodo rast letos verjetno še naprej zavirale tudi naložbe, zlasti v nepremičnine. Čeprav naj bi se stanovanjski sektor zaradi vse večje podpore politike postopoma stabiliziral, bo rast naložb v infrastrukturo morda blažja. Čeprav naj bi se stanovanjski sektor zaradi vse večje podpore politike postopoma stabiliziral, bo rast naložb v gradnjo infrastrukture počasnejša. Glede na slabše obete izvozno usmerjena podjetja verjetno ne bodo vlagala v nepremičninske objekte.

Snemi sporočilo za javnost : Ponovno odprtje Kitajske postopno vpliva na potrošnjo (252,62 kB)
Vrh