Novice in publikacije
27/04/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Coface Barometer Q1 2021: ZDA vodijo v globalnem okrevanju, države v vzponu zaostajajo

Coface Barometer Q1 2021: ZDA vodijo v globalnem okrevanju, države v vzponu zaostajajo

Več kot leto dni po začetku pandemije so svetovni gospodarski trendi neenakomerni zaradi dolgotrajne negotovosti glede širjenja virusa COVID-19. Pospeševanje procesa cepljenja in njegova učinkovitost sta ključni za gospodarsko okrevanje. V tem okviru so možnosti za vrnitev v normalno stanje neenakomerne in negotove glede na dejavnosti in geografijo.

Kot je zapisano v barometru, Coface domneva, da bo gospodarsko okrevanje dobilo zagon poleti 2021, ko bo cepljen dovolj velik delež prebivalstva v ZDA in Evropi. Vendar obstaja nevarnost zamude pri uvajanju cepiva, zlasti zaradi omejitev ponudbe za proizvajalce, ki so posledica pomanjkanja nekaterih izvoznih omejitev.

Kljub temu je bila napoved globalne rasti podjetja Coface popravljena navzgor za pol točke (+ 5,1% za leto 2021), zahvaljujoč močnejši rasti v ZDA od pričakovane. V tej ugodnejši makroekonomski perspektivi Coface nadgrajuje 35 sektorjev dejavnosti v primerjavi s samo tremi nižjimi stopnjami.

Poleg ZDA se bo poleti verjetno še nekaj drugih sektorjev svetovnega gospodarstva - industrija in svetovna trgovina - vrnilo na svojo dejavnost pred krizo. Kljub temu pa drugi sektorji zaostajajo, zlasti v storitvah in zlasti tistih, ki vključujejo fizični stik s strankami, ter po evropskih gospodarstvih. Nazadnje v nekaterih večjih hitro rastočih gospodarstvih okrevanje zavira tudi naraščajoča inflacija, ki centralne banke sili k zaostrovanju denarne politike.

 

Ameriško gospodarstvo prehaja v način "visokega pritiska"

Od začetka leta 2021 se ravnotežje presenečenj kljub številnim zdravstvenim negotovostim nagiba na pozitivno stran.

Pričakovana vrzel v rasti med Evro-območjem in ZDA je običajna, zlasti v fazi okrevanja. To je deloma posledica šibkejših samodejnih stabilizatorjev v ZDA, ki pospešujejo prilagoditve na področju zaposlovanja in dohodka.

Toda tokrat so razlogi za vrzel v rasti v ZDA različni: manj restriktivne omejitve mobilnosti kot v Evro-območju, tako leta 2020 kot v začetku leta 2021, in hitrejše uvajanje cepiv.

Razlike v ekonomski politiki lahko tudi pojasnijo uspešnost ZDA. Ameriška centralna banka (Fed) je povečala svojo bilanco stanja. Njen program nakupa premoženja se je leta 2020 povečal za približno 13% BDP, v primerjavi z 9% Evropske centralne banke (ECB). Končno in kar je najpomembneje, večja fiskalna podpora bo ameriškemu gospodarstvu omogočila, da se hitreje vrne na raven BDP pred krizo.

Novi ameriški načrt podpore, sprejet marca 2021, znaša 1,9 bilijona dolarjev (USD), skupni fiskalni odziv na krizo pa bo dosegel 27% ameriškega BDP, več kot katero koli drugo zrelo gospodarstvo. Coface pričakuje, da bi bil javni primanjkljaj lahko do 56 milijard dolarjev višji, kot bi bil brez spodbudnega paketa.

Cilj te strategije je postaviti ameriško gospodarstvo pod "visok pritisk", tj. Izvajati ekspanzivne monetarne in fiskalne politike, ki spodbujajo vrnitev na delo najmanj zaposljivih (dolgotrajno brezposelnih ali neaktivnih zaradi malodušja, nizkokvalificiranega prebivalstva in prebivalstva, ki trpi zaradi diskriminacije pri zaposlovanju).

 

Euro-območje: insolventnost podjetij ostaja skrita

Evro-območje se verjetno ne bo vrnilo na raven BDP pred krizo pred letom 2022. Če bodo glavne omejitve mobilnosti odpravljene do konca poletja, bo to potekalo z roko v roki s postopno zaustavitvijo ukrepov za podporo podjetjem, ki lahko povzroči rast brezposelnosti. Poleg tega bo povečanje dolga podjetij, ki ga omogočajo posojila, za katera jamči država, verjetno omejilo njihovo naložbeno sposobnost.

Do zdaj glavni ukrepi vladne podpore, izvedeni leta 2020, še niso bili umaknjeni. Kljub stabilizacijskemu učinku državne pomoči se je finančno zdravje podjetij leta 2020 znatno poslabšalo, kar bi običajno moralo povzročiti povečanje plačilne nesposobnosti. Po mnenju Cofacea bi se morala plačilna nesposobnost leta 2020 v Španiji povečati za 19%, v Italiji za 7% ter v Franciji in Nemčiji za 6%. Coface ocenjuje število skritih plačilnih nesposobnosti na 44% tistih, zabeleženih v Franciji leta 2019, 39% v Italiji, 34% v Španiji in 21% v Nemčiji.

 

Nastajajoča gospodarstva: naraščajoča inflacija prisili centralne banke, da zaostrijo denarno politiko

Po napovedih Mednarodnega denarnega sklada iz aprila 2021 bo sedanja kriza bolj prizadela gospodarstva v vzponu kot zrela gospodarstva.

Leta 2024 bo BDP v hitro rastočih gospodarstvih za 4% nižji, kot bi bil, če ne bi bilo krize COVID. Za zrela gospodarstva bi bila vrzel le 1% (v primerjavi z 10% po svetovni finančni krizi). Razlogov za to pričakovano zaostajanje med okrevanjem zrelega in nastajajočega gospodarstva je več.

Prvič, postopek cepljenja je v zrelih državah naprednejši, četudi so nekatera hitro nastajajoča gospodarstva že na dobri poti, na primer Združeni arabski emirati, Čile in v manjši meri Turčija in Maroko, kjer je bilo vsaj 10% prebivalstva v celoti cepljeno do 8. aprila. Toda poleg teh nekaj primerov dejstvo, da so ZDA in Evropa pridobile večino cepljenj, pomeni manj odmerkov za druge države. Med štirimi glavnimi območji, kjer proizvajajo cepiva (Kitajska, ZDA, Zahodna Evropa in Indija), je skušnjava po izvajanju protekcionističnih ukrepov vse močnejša. Na primer, Indija je že napovedala začasno ustavitev izvoza cepiv, da bi dala prednost uvajanju cepiv v Indiji, kjer se je število primerov znatno povečalo od začetka marca.

Poleg teh negotovosti številna gospodarstva v vzponu dvakrat prizadene izpostavljenost gospodarskim sektorjem, ki jih je kriza prizadela (zlasti turizem in promet).

Dvig cen nafte in kmetijskih surovin je medtem dobra novica za gospodarstva, ki so lani trpela zaradi nasprotnega trenda. Poleg tega bi morali pozitivni obeti za ameriško porabo spodbuditi velik obseg izvoza, zlasti med proizvajalci potrošniškega blaga.

Po drugi strani pa povečanje ameriškega proračunskega primanjkljaja spodbuja odliv kapitala z nastajajočih trgov, saj popravki rasti ameriškega BDP navzgor spodbujajo dolgoročne ameriške obrestne mere, zmanjšujejo vrzel v primerjavi s kolegi v vzponu in jih ustvarjajo manj privlačne za finančne vlagatelje. Posledica tega je depreciacija valut v razvoju, zlasti v Turčiji in Braziliji.

 

Snemi to publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi sporočilo za javnost : Coface Barometer Q1 2021: ZDA vodijo v globalnem okrevanju, države v ... (746,81 kB)
Vrh