Novice in publikacije

Kaj je novega?

28/07/2021
Novosti o družbi

Vse novice

26/07/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Ali je razmah uporabe kovin v električnih vozilih vzdržen?

Kovine, ki se uporabljajo v električnih vozilih, kot so litij, kobalt in baker, so v središču zdajšnje revolucije v avtomobilski industriji. Strogi predpisi, programi državne podpore in vse večji razmah električnih vozil na nekaterih območjih močno spodbujajo povpraševanje po teh kovinah, ki so postale nepogrešljive pri proizvodnji baterij. Neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem tako zvišuje njihove cene, čeprav je tržni delež električnih vozil še vedno skromen. Coface v svoji zadnji analizi ne napoveduje večjih sprememb cenovnih gibanj v naslednjih dveh letih.

Beri naprej
26/05/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Kitajska: kljub boljšim gospodarskim obetom se povečujejo tveganja za plačila v gradbeništvu in energetiki

Družba Coface v letu 2021 pričakuje povečanje števila primerov neplačila obveznic in insolventnosti, zlasti v sektorjih, v katerih so se leta 2020 zaradi upočasnitve kreditne rasti nakopičila večja tveganja denarnega toka.

Beri naprej
24/05/2021
Novosti o družbi

Mesečni Coface PKZ webinar

Vabljeni k ogledu posnetka Coface PKZ mesečnega webinarja, ki smo ga imeli 27. maja 2021.

Beri naprej
12/05/2021
Novosti produktov

Napaka v delovanju Sistema Cofanet

Zaznali smo napako v delovanju Sistema CofaNet, zaradi katere o vloženemu škodnemu zahtevku (za kritje neplačanih terjatev in/ali stroškov izterjave) nismo vedno obveščeni, zato zahtevek ni dodeljen odgovorni osebi in ga ne obravnavamo.

Beri naprej
11/05/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Nemčija: Kljub znatni pomoči je v postopku še več insolventnosti

V letu 2020 so se plačilne nesposobnosti v Nemčiji bistveno zmanjšale v primerjavi z letom 2019 - kljub najhujši recesiji po letu 2009.

Beri naprej
27/04/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Coface Barometer Q1 2021: ZDA vodijo v globalnem okrevanju, države v vzponu zaostajajo

Več kot leto dni po začetku pandemije so svetovni gospodarski trendi neenakomerni zaradi dolgotrajne negotovosti glede širjenja virusa COVID-19. Pospeševanje procesa cepljenja in njegova učinkovitost sta ključni za gospodarsko okrevanje.

Beri naprej
13/04/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Coface poročilo o trgovinskih odnosih med Kitajsko in Avstralijo

Kitajsko-avstralski dvostranski odnosi so se v letu 2020 močno poslabšali, Kitajska pa je uvedla trgovinske omejitve številnim avstralskim izvozom. Toda vse večja zaskrbljenost je, da bo Kitajska zaradi stopnjevanja dvostranskih napetosti okrepila svoj odnos do Avstralije.

Beri naprej
12/04/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

ZDA: sanacijski načrt utira pot rekordnemu trgovinskemu primanjkljaju

Kot največji svetovni uvoznik in drugi največji izvoznik industrijskega blaga imajo ZDA že od začetka sedemdesetih let trgovinski primanjkljaj. Na podlagi analize, ki temelji na preteklih ocenah potencialne trgovinske bilance, Coface ocenjuje, da bi lahko primanjkljaj narasel za 56 milijard dolarjev kot rezultat spodbujevalnega načrta.

Beri naprej
16/03/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Paradoks insolventnosti podjetij v Evropi: Čudež in iluzija

Četudi dejanske posledice koronakrize še niso v celoti znane, je število insolventnosti v letu 2020 v vseh največjih evropskih gospodarstvih v resnici upadlo. Po naših raziskavah razkorak med pričakovanim poslabšanjem finančnega zdravja in številom insolventnosti kaže, da obstaja veliko število 'prikrite insolventnosti', ki so zgolj odložene, ne pa preprečene.

Beri naprej
12/03/2021
Novosti o družbi

Webinar: iCON - Coface spletni portal za preverjanje podjetij v živo - Novi produkti, Izpopolnjena kvaliteta, Nov izgled

Vabljeni na ogled posnetka webinarja, kjer smo govorili o iCON orodju - Orodju, ki vam bo pomagalo pri sprejemanju poslovnih odločitev.

Beri naprej
26/02/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Poljska: Zamude pri plačilih med podjetji se med pandemijo skrajšujejo

Leto 2020 je zaznamovala pandemija covida-19. Da bi ublažili vpliv te težke gospodarske situacije na poljska podjetja, so bili uvedeni različni ukrepi pomoči v podporo likvidnosti, kot so oprostitve in odlog plačila davkov in prispevkov. Posledično so se zamude pri plačilih med podjetji kljub obsežni gospodarski krizi skrajšale - a ker naj bi se ukrepi pomoči v letu 2021 postopno ukinili, dve tretjini podjetij pričakuje, da se bodo njihove poslovne dejavnosti letos poslabšale.

Beri naprej
22/02/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Coface Barometer Q4 2020 - neenakomerno okrevanje

Coface v svojem zadnjem četrtletnem Barometru in ob objavi vodnika o tveganjih za države in sektorje izpostavlja neenakomerno okrevanje po državah, sektorjih dejavnosti in ravneh dohodka.

Beri naprej
16/02/2021
Novosti o družbi

Webinar Coface PKZ - online orodja

CofaNet - online orodje za upravljanje zavarovanega portfelja: Predstavitev in napotki za uspešno uporabo

Beri naprej
14/02/2021
Novosti o družbi

COFACE SA: Moody's dviguje obete za Coface na "stabilne"

Bonitetna agencija Moody's je 10. februarja 2021 potrdila oceno finančne moči (Insurance Financial Strength - IFS) za Coface na ravni A2. Agencija je zvišala tudi obete za Coface, ki so zdaj ocenjeni kot stabilni.

Beri naprej
20/01/2021
Novosti o družbi

Webinar - Novosti v Coface PKZ

Vabljeni k ogledu posnetka webinarja, ki smo ga organizirali v četrtek, 21.1.2021 za vse naše stranke, brokerje in potencialne zavarovance.

Beri naprej
26/10/2020
Novosti o družbi

Finančni rezultati 9M-2020: Močna bilanca stanja in pozitivni operativni kazalniki uspešnosti

Ker bomo še naprej krmarili v negotovih gospodarskih razmerah, nam bo to uspešno četrtletje omogočilo, da bolje prebrodimo prihodnje izzive.

Beri naprej
23/10/2020
Novosti o družbi

Goljufije so hitro rastoča grožnja: preprečite identitetne goljufije in prevare

Kraje identitete so v poslovnem svetu "hitro rastoča dejavnost". Njihova razširjenost in nenehno razvijanje pomenita, da morajo podjetja delovati proaktivno, da pred to grožnjo zavarujejo svoje premoženje in identiteto.

Beri naprej
23/10/2020
Novosti o družbi

Članek na temo aktualnih ekonomskih napovedi Coface v Delu, 17.10.2020.

Preberite članek v časopisu Delo na temo našega zadnjega ekonomskega webinarja prejšnji teden, ko smo predstavljali napovedi, da se bo okrevanje gospodarstev močno zavleklo.

Beri naprej
23/10/2020
Novosti o družbi

Coface PKZ na poslovni konferenci medijske hiše delo "Izvozniki 2020: Gospodarstva srednje in vzhodne Evrope"

V Ljubljani je 7.10.2020 potekala Delova poslovna konferenca Izvozniki 2020: Gospodarstva srednje in vzhodne Evrope: Prostranstva neizkoriščenih priložnosti, ki je v središče postavila priložnosti za slovenska podjetja v regiji v času, ko se svet spoprijema s posledicami pandemije Covida-19.

Beri naprej
01/10/2020
Tveganja držav in ekonomske študije

COVID-19, katalizator političnih tveganj

Letna posodobitev indeksa političnega tveganja družbe Coface, objavljena v publikaciji Barometer Q3 2020, poudarja dvojni trend: po eni strani zmanjšanje tveganja konfliktov na svetovni ravni, po drugi strani pa povečanje političnih tveganj in socialne krhkosti.

Beri naprej
Vrh