Novice in publikacije
12/10/2022
Publikacije s področja ekonomije

Hladna prha za svetovno gospodarstvo - barometer za 3. četrtletje 2022

Hladna prha za svetovno gospodarstvo - barometer za 3. četrtletje 2022

Ko na severno poloblo prihaja jesen, postaja nebo nad svetovnim gospodarstvom vse temnejše. Poleg posledic vojne v Ukrajini, o katerih smo pisali v našem zadnjem barometru, opažamo zaostrovanje globalne denarne politike in številne omejitve kitajske rasti, kar vse - milo rečeno - prinaša mračne obete.

Kratkoročno se zdi, da so gospodarstva zdrsnila v "stagflacijo", saj beležijo skoraj ničelno rast in se hkrati spopadajo s hitro naraščajočimi cenami. Vse jasneje se izrisuje tudi možnost svetovne recesije. To se odraža v splošnem znižanju napovedi rasti BDP v tem četrtletju.

Tudi spremembe naših ocen so usklajene s to logiko in s številnimi znižanji, ki smo jih izvedli prejšnje četrtletje. Coface je znižal oceno za osem držav (Italijo, Dansko, Švico, Ciper, Luksemburg, Malto, Egipt in Čile), po 19 znižanjih v drugem četrtletju. 49 znižanih sektorskih ocen kaže na jasno poslabšanje razmer v panogah, ki so občutljive za sedanji ekonomski cikel (gradbeništvo ter kovinska in lesna industrija).

Še posebej grozeči oblaki se zgrinjajo nad Evropo. Po popolnem zaprtju plinovoda Severni tok na začetku septembra se energetska kriza, ki jo je sprožila Rusija z napadom na Ukrajino, še zaostruje. Stara celina se zato pripravlja na "prisilno" streznitev, saj se je Evropska unija končno dogovorila o načrtu za zmanjšanje porabe plina, nekateri sektorji pa so napovedali zmanjšanje obsega proizvodnje zaradi vse večjih stroškov energentov. Ko se Evropa pripravlja, da se bo odela v zimska oblačila, se zdi neizogibno, da bo morala zmanjšati porabo energije, zlasti zemeljskega plina in elektrike. Nemčija, vodilna industrijska sila na celini, bo v ospredju krize (za več informacij glejte našo raziskavo o plačilih v nemških podjetjih).
 

Prenesi publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Hladna prha za svetovno gospodarstvo - barometer za 3. četrtletje 202... (6,85 MB)
Vrh